Köszöntés

Tisztelt Kollégák!

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre Pécsett a Mediterrán Intenzíves Randevú, a MIRA. A Covid pandémia lecsengésével ismét lehetőség van arra, hogy szakmánkat érintő egyéb fontos kérdésekkel foglalkozzunk. A korábban megszokotthoz képest kicsit átalakult a rendezvény programja. A MIRA előtti napon — de ahhoz kapcsolódóan — két akkreditált, pontszerző továbbképző tanfolyamra kerül sor a CRRT, illetve UH-vizsgálat témakörében. Mind a két tanfolyamon a szakma elismert képviselői tartanak előadásokat, és lehetőség lesz hands on kurzus formájában a tanultak gyakorlati alkalmazására. A kongresszus zárásaként egy harmadik, akkreditált tanfolyamra is sor kerül, melynek témája a viszkoelasztikus tesztekre alapozott korszerű vérzéskezelés.

A MIRÁ-ra regisztrált kollégák ingyen vehetnek részt a tanfolyamokon.

A kongresszus egyik fő témája az ERAS lesz (Enhanced Recovery After Surgery). Az aneszteziológia szempontjai mellett sebészi előadásra is sor kerül, mintegy demonstrálván, hogy itt is együtt kell mozognunk.

Az aneszteziológiai és intenzív terápiás előadások mellett külön szekció foglalkozik a fájdalomterápiával, hisz Pécs ebben úttörő szerepet játszik.

Napjainkban az oktatás jelentős átalakuláson megy át, a formális előadások mellett egyre nagyobb szerepet kap a gyakorlati szimulációs oktatás. Ma már nemcsak orvosokat, hanem rendőröket, tűzoltókat és katonákat is képezni kell az alapvető életmentő beavatkozásokra. E kérdésekkel foglalkozik az újdonságok az oktatásban című szekció.

Szintén újdonságként — előzetes regisztrációval — lehetőség lesz a AITI-ben működő elektronikus lázlap és elektronikus narkózisjegyzőkönyv megtekintésére a gyakorlatban, illetve a vállalkozó kollégák szimulált polytrauma ellátásban vehetnek részt.

A tudományos program után társasági események is várják a résztvevőket: kötetlen beszélgetésekre, uránvárosi sétára idegenvezetővel, illetve szeptember 29-én este bankettet tartunk.

Minden érdeklődő kollegát szeretettel várunk rendezvényünkön.

Prof. dr. Csontos Csaba

A szervező bizottság elnöke.